Mitä pakata matkalle mukaan?

Yksi ikävimmistä asioista matkustaessa on huomata jonkin asian unohtuneen. Oli se sitten lempimekko, kamera tai hammasharja, aiheuttaa puuttuvat matkatavarat usein turhaa stressiä. Senpä vuoksi on hyvä varata aikaa pakkaamiseen sekä miettiä mitä todella haluaa ottaa mukaan. Lyhyemmälle matkalle saattaa riittää, että lentokoneeseen ottaa vain käsimatkatavaroita, mutta matka pidentyessä yleensä myös matkalaukun koko kasvaa.

Suuren osan siitä, mitä matkalla kannattaa pakata mukaan, määrää matkakohde. Se vaikuttaa niin mukaan otettaviin vaatteisiin, asusteisiin kuin myös hygieniatarvikkeisiin yms. Ennen matkaa on hyvä tietää pitääkö mukaan pakata aurinkorasva, sateenvarjo vaiko molemmat. Tämän vuoksi onkin hyvä tutustua matkakohteen keskimääräsiin ilmasto-olosuhteisiin ja lyhyemmillä matkoilla katsoa myös ajankohtainen sääennustus.

Passit, luvat ja liput

Kaikkein tärkeimmät muistaa pakata ovat voimassaoleva passi, matkustusliput sekä tarvittavat luvat tai viisumit. Ilman näitä matkanteko jää helposti kokonaan kesken. Tärkeimmistä asiakirjoista on n myös hyvä ottaa aina kopiot, jotka ottaa myös mukaan, mutta säilyttää erillään alkuperäisistä. Näin pystyt esittämään kopiot, jos alkuperäiset häviävät tai varastetaan.

Ennen matkalle lähtöä tulee myös varmistaa vaatiiko matkakohteesi passin voimassaolon jatkumisen myös matkan jälkeen. Useat maat vaativät, että passi on voimassa vielä puoli vuotta loman päättymisestä.

Puhelin, lompakko ja matkavakuutus

Matkapuhelin ja sen laturi on hyvä ottaa mukaan matkalle kuin matkalle. Samoin lompakko on lähes välttämättömyys, vaikka olisikin maksanut kaiken etukäteen. Kannattaa myös selvittää maksu- ja luottokorttien toimivuus ulkomailla. Suurta osaa Suomessa käytettävistä maksukorteista voidaan käyttää myös ulkomailla, mutta siitä saatetaan periä maksu. Valuutanvaihtoautomaatteja löytyy helposti esimerkiksi lentokentiltä.

Matkavakuutus ei ole lomalle lähtiessä välttämättömyys, mutta suositeltavaa sellaisen ottaminen on. Tällöin mukaan kannattaa pakata myös todistus vakuutuksesta.

Vaatteet

Pakattavien vaatteiden määrä riippuu monesta asiasta eikä lainkaan vähiten matkalijasta itsestään. Jos esimerkiksi aikoo suunnata kaupunkilomalle ja suunnitelmissa on suuri määrä ostosten tekoa, ei välttämättä kannata pakata matkalaukkua aivan täyteen jo menomatkaksi. Kun on jättänyt jonkun verran tilaa myös matkamuistoille ja mukaan tarttuneille löydöille, voi ostoksiakin tehdä rauhallisin mielin.

Pakatessa kannattaa huomioida sääolosuhteiden lisäksi myös erilaiset kulttuurilliset vaikutukset vaatetukseen. Esimerkiksi useissa Kaakkois-Aasian maissa erityisesti naisten on hyvä pitää olkapäät ja polvet peittävää vaatetusta. Tällöin loputtominen hihattomien toppien ja shortsien pakkaaminen ei välttämättä auta.

Hygieniatarvikkeet ja lääkkeet

Mukaan on hyvä aina pakata tarvitsemansa hygieniatarvikkeet sekä matkan aikana tarvitsemansa lääkkeet. Perushygieniatarvikkeita ovat mm. hammasharja ja -tahna, deodorantti, shamppoo ja hoitoaine sekä hiusharja tai -kampa. Näitä pystyy toki ostamaan useimpien matkokohteiden kaupoistakin, mutta jo valmiiksi tuttujen tuotteiden kanssan on usein helpompi toimia.

Erityisesti tarvittavat reseptilääkkeet on tärkeää muistaa pakata mukaan. Paikallisista apteekeista ei välttämättä saa kovin helposti lääkettä ostettua. Myös reseptivapaita särkylääkkeitä ja maitohappobakteereita yms. on hyvä ottaa jonkin verran mukaan. Tarvittavat lääkkeet kannattaa lentokoneen määräysten puitteissa pakata käsimatkatavaroihin, jotta jos matkatavarat jäisivät matkan varrelle muutamaksi päiväksi, saa silti tarvittavat lääkkeet otettua. Samoin lääkkeitä kannattaa ottaa mukaan niin, että niitä riittää myös tarvittaessa muutamalle lisäpäivälle. Tämän merkitys korostuu jos esimerkiksi paluulento on jostain syystä peruttu.

Ensiaputarvikkeet: laastarit ja ideaaliside

Matkan kohteesta ja tyypistä riippumatta on hyvä pakata mukaan joitakin ensiaputarvikkeita. Tarvikkeiden määrä sitten riippuu jonkin verran myös itse matkasta. Esimerkiksi aktiivilomalaisen ensiapulaukkuun on hyvä laittaa kylmäpussi, ideaaliside ja rakkolaastareita. Kaupunkilomalainen sen sijaan saattaa selvitä pelkillä laastareilla, vaikka ei täysi ensiapupakkaus koskaan haittakkaan.

Ensiapulaukun voi joko koota itse tärkeäksi kokemistasi tarvikkeista tai ostaa valmiina kaupasta. Monissa kaupoissa myydäänkin käteviä matkakokoisia ensiapulaukkuja, joista löytää tarvittavat ensiaputarvikkeet.

Muuta pakattavaa matkalle

Edellä mainittujen lisäksi löytyy myös monia muita asioita, joiden ottoa matkalle kannattaa ainakin harkita. Haluatko ottaa mukaan esimerkiksi kameran, jolla voit tallentaa lomamuistoja vai riittääkö kännykkäkameralla otetut kuvat? Entä kaipaatko tietokonetta? Kun ottaa mukaan mitä tahansa elektroniikkaa, kannattaa muistaa ottaa mukaan myös niiden laturit yms.

Joitakin yleishyödyllisiä tarvikkeita, jotka kuitenkin mahtuvat pieneen tilaan ja ovat siten helppoja ottaa mukaan ovat korvatulpat, purukumia erityisesti lentokoneen nousuihin ja laskuihin, vihko tai paperia sekä kynä, opas- ja sanakirjat sekä paristot.

Ennen matkalle lähtöä kannattaa myös miettiä mitkä ovat itselle välttämättömyyksiä. Joku kaipaa hyvää kirjaa ja joku haluaa ottaa talvilomalle omat luistimet. Mistä voi tinkiä ja mistä ei.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa