Autonvuokraus ulkomailla

Vuokra-auto on usein kätevä tapa kulkea lomamatkoilla ja erityisesti Euroopassa käytännöt autojen vuokrauksessa eroavat melko vähän suomalaisista käytännöistä. Auton vuokraaminen on siis yleensä ottaen helppoa ja usein myös halvempaa kuin mitä äkkiseltään saattaisi ajatella. Joissakin lomakohteissa julkisilla kulkuvälineillä liikkuminen saattaakin tulla jopa kalliimmaksi kuin autonvuokraus.

Autonvuokrauksen edellytykset

Autoa vuokratessa kannattaa kuitenkin muistaa, että vuokra-auton saamiseen on joitakin edellytyksiä. Näistä selkein lienee ajokortin tarve. Suomalainen ajokortti kuitenkin riittää ajamiseen useissa maissa. Väliaikaisella ajokortilla voi olla vaikeaa saada autoa vuokratuksi ja useat autovuokraamot vaativat myös, että pysyvä ajokortti tulee olla saatuna vähintään vuosi ennen auton vuokraamista. Käytännöt näiden suhteen kuitenkin vaihtelevat maittain ja vuokraamoittain, joten tuoreen ajokortin haltijan kannattaa rohkeasti kysellä vuokra-autoja eri vuokraamoista.

Nuorten kuskien kannattaa myös huomata, että vaikka pysyvä ajokortti olisikin ollut voimassa vähintään vuoden, ei välttämättä siltikään saa autoa vuokralle. Autonvuokrauksen alaikäraja on useissa vuokraamoissa 21 tai 25 vuotta. Osassa vuokraamoissa alle 25-vuotiaat kuskit saavat kyllä ajaa vuokra-autoa, mutta heiltä voidaan periä jopa kymmeniä euroja päivässä nuoren kuskin lisämaksua. Joillakin autovuokraamoilla on myös olemassa vuokrauksen yläikäraja, esimerkiksi Espanjassa useissa vuokraamoissa tuo raja on 79 vuotta.

Lähes kaikki autovuokraamot vaativat vuokraajalta myös luottokortin. Luottokortti toimii panttina vuokranantajalle, mikäli esimerkiksi autoon tulee lommoja, vuokraaja on saanut sakkoja tai autoa ei ole tankattu vuokraamon vaatimusten mukaisesti. Luottokortilta veloitetaan takuusumma, joka palautetaan, kun auto on palautettu hyvässä kunnossa. Jotkut autovuokraamot sallivat pantin maksun myös käteisellä tai pankkikortilla, jolloin autonvuokraus on mahdollista myös ilman luottokorttia.

Osa autovuokraamoista vaatii ajokortin lisäksi virallisen henkilöllisyystodistuksen eli passin tai poliisin myöntämän kuvallisen henkilökortin.

Autonvuokrauksen hinta ja mikä siihen vaikuttaa

Autonvuokrauksen hinta vaihtelee suuresti vuokraamoittain ja pienet, paikalliset vuokraamot saattavat olla suuria ketjuja edullisempia. Niillä on kuitenkin usein myös suppeampi tarjonta ja esimerkiksi vakuutusehdot saattavat olla huonommat. Mahdollisimman halvan vuokra-auton saa kuitenkin kaikista vuokraamoista yhteisillä periaatteilla.

Edullisen autonvuokrauksen kulmakiviin kuuluu ajoissa oleminen. Vuokra-autojen hinnat nousevat mitä lähempänä auton tarve on ja kun varaa auton hyvissä ajoin, on myös enemmän valinnanvaraa autoista. Tällöin ei joudu maksamaan turhaan hienosta luksusautosta, jos pienempikin riittää. Tämän vuoksi nettivaraus on hyvä vaihtoehto autonvuokraukseen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että netissä ilmoitetun hinnan päälle tulee usein verot sekä mahdollisesti auton rekisteröimismaksu.

Vuokrauksen hintaan vaikuttaa jonkin verran myös matkustusajankohdan suosio, joskaan ei yhtä paljon kuin hotelleihin ja lentoihin. Sen sijaan vuokrausajankohtaa enemmän hintaan vaikuttaa auton koko ja varustelu sekä kuskien lukumäärä. Autonvuokraus on luonnollisesti edullisinta, jos vuokraa pienen auton, jonka varustelu on mahdollisimman vähäistä.

Vuokratessa autoa kuuluu perushintaan yleensä yksi pääkuski ja vakuutus on voimassa vain kun hän ajaa autoa. Jos kuskien lukumäärä nousee, nousevat myös vakuutusmaksut ja näin myös vuokrauksen hinta. Maksun suuruus kasvaa erityisesti, jos lisäkuski on alle 25-vuotias.

Autonvuokrauksen hintaan vaikuttaa luonnollisesti myös vuokrauksen kesto. Kun miettii sopivaa vuokra-aikaa, kannattaa myös huomioida kuuluuko vuokraukseen rajoitetut vai rajoittamattomat kilometrit. Mikäli kilometrejä kuuluu vain rajoitetusti, esimerkiksi 200 kilometriä vuorokaudessa, tulevat ylimääräiset kilometrit nopeasti kalliiksi.

Vuokra-auto on usein mahdollista jättää eri kaupunkiin kuin mistä se on noudettu, vuokraamosta riippuen jopa eri maahan. Useimmat vuokraamot kuitenkin perivät tästä niin sanotun jättömaksun (one way drop fee). Osa vuokraamoista perii myös lentokenttämaksua, mikäli vuokra-auto halutaan käyttöön heti lentokentältä.

Vuokrahintaa saattaa nostaa melko nopeasti erilaiset lisämaksut, jotka kannattaa huomioida ennen sopimuksen allekirjoittamista. Lisäkuskien ja nuorten kuskien lisämaksujen lisäksi kaikki ylimääräiset varusteet maksavat. Näitä ovat esimerkiksi navigaattori, suksiboksi sekä lasten turvaistuin. Mikäli matkustaa talvella tai muuten lumisissa tai liukkaissa maisemissa, kannattaa huomioida myös talvirenkaista aiheutuva lisämaksu.

Vuokra-auton vakuutus

Yksi tärkeimpiä huomioitavia asioita ennen auton vuokraamista on vuokra-auton vakuutus. Useimmissa maissa liikennevakuutus on pakollinen ja sisältyy vuokrahintaan, mutta sen kattavuus saattaa kuitenkin vaihdella suuresti eri maiden ja vuokraamojen välillä. Esimerkiksi kuljettaja tai matkustajat eivät sisälly useimmissa maissa liikennevakuutuksen piiriin ja myös vakuutuksen enimmäiskorvausmäärä vaihtelee huomattavasti.

Vuokratessa autoa, kannattaa varmistaa, että vuokrahintaan kuuluu ainakin kolarivakuutus ja varkausvakuutus. Näissä kuitenkin saattaa olla suuri, jopa satojen eurojen suuruinen, omavastuu. Osalla vuokraamoista on myös tapana periä tuo omavastuu riippumatta siitä, oliko autonvuokraaja syyllinen vahinkoon vai ei. Tämän vuoksi kannattaa harkita myös omavastuusuojan ottamista.

Vuokra-autojen vakuutus hyvin harvoin korvaa mitään, mikäli auton kuljettajana vahingon sattuessa on toiminut joku muu, kuin sopimukseen merkitty kuski. Tämäkin on riippumatonta siitä, kenen syy vahinko on ollut. Yleensä vakuutukset eivät myöskään korvaa irtokivien aiheuttamia vahinkoja tai vaurioita renkaissa, vanteissa tai alustassa.

Autoa vuokratessa kannattaa usein harkita lisävakuutuksen ottamista. Lisävakuutuksella voi vakuuttaa sekä itsensä, että ajoneuvon, jolloin voi säästyä suurilta korvaussummilta. Vuokra-autojen vakuutusehdot kannattaa huomioida tarkasti ennen autovuokrausta etenkin halpojen vuokra-autojen osalta. Näennäisesti halvan auton vuokra saattaakin vakuutusten takia nousta selkeästi alkuperäistä hinta korkeammaksi.

Auton tarkastus

Auton tarkastus ennen sen vastaanottamista on erittäin tärkeää, koska muuten voi joutua maksumieheksi jo valmiiksi autoissa olleista lommoista ja naarmuista. Niistä tulee siis olla tietoinen ja varmistaa, että myös autovuokraamojen edustaja tietää kaikki autossa ennestään olevat vauriot. Ongelmien välttämiseksi tarkastuksesta tulee tehdä lomake, jossa lukee kaikki naarmut ja lommot sekä molempien osapuolten allekirjoitukset. Lomakkeesta tulisi olla kopio molemmilla osapuolilla.

Jotta ongelmat välttää mahdollisimman hyvin, tulee auton tarkastukseen varata runsaasti aikaa. Kyseessä ei ole turha muodollisuus, jonka jättämällä väliin säästää aikaa. Tarkastus kannattaa tehdä hyvässä valossa ja kaikista vaurioista kannattaa ottaa kuvat epäselvyyksien ja ongelmien välttämiseksi. Lommojen ja naarmujen sekä muiden näkyvien vaurioiden lisäksi kannattaa tarkistaa ainakin renkaiden ja jarrujen kunto.

Vastaavanlainen auton tarkastus tehdään, kun auto palautetaan vuokrauksen jälkeen. Jos tällöin autosta löytyy uusia kolhuja, maksaa vuokraaja niistä aiheutuvat kustannukset. Vaihtoehtoisesti vuokraajan takuumaksu voidaan jättää palauttamatta. Tämän vuoksi kannattaa myös huomioida riski, mikä jää jos auton palauttaa vuokraamon ollessa kiinni avaimet laatikkoon -periaatteella. Jos joku tällöin kolhii autoa ennen sen tarkastusta, on auton vuokraaja velvollinen maksamaan syntyneet kustannukset.

Polttoaine- ja rajanylityskäytännöt

Eri autovuokraamoilla on eri käytäntöjä polttoaineen tankkauksen ja rajanylitysten suhteen. Useissa vuokraamoissa auto luovutetaan polttoainetankki täynnä ja se tulee myös palauttaa täydellä tankilla. Vastaavasti puolikkaalla tankilla luovutetun auton saa usein myös palauttaa puolikkaalla tankilla. Nämä ovat kuitenkin asioita, jotka kannattaa selvittää vuokraamosta ja mielellään myös tarkistaa, että ne ovat kirjoitettuna ylös vuokrasopimukseen. Tankkauskuitit kannattaa pitää tallessa epäselvyyksien varalta ja myös varmistaa, mitä polttoainetta autoon tulee tankata.

Suurin osa autovuokraamoista sallii autolla liikkumisen eri maiden rajojen yli. Osa perii tästä maksun, mutta suurimmalle osalle vuokraamoista kyseessä on enemminkin tieto siitä, missä heidän autonsa liikkuu. Osa vuokraamoista on myös kieltänyt rajanylityksen ja esimerkiksi useimmilla vuokra-autoilla on kiellettyä ylittää raja Yhdysvalloista Meksikon puolelle. Euroopassa osa vuokraamoista kieltää matkustamisen Itä-Euroopan maihin.

Muista ainakin nämä

  • tutustu vuokrasopimukseen huolella ja lue myös pikkupräntti
  • lisämaksut saattavat nostaa vuokrauksen hintaa huomattavasti
  • selvitä vakuutusehdot ja korvausmäärät
  • auton tarkastuksessa ei kannata kiirehtiä ja mahdollisista lommoista tulee saada molempien osapuolien allekirjoittama lomake
  • tankkaa oikeaa polttoainetta ja oikea määrä
  • tarkista vuokraamon rajanylityskäytännöt
  • selvitä ongelmatilanteiden toimintaohjeet

Kommentoi sosiaalisessa mediassa